• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Na de windmolen kun je nu meedoen met de zonnepanelen

Deel deze pagina via:

Helaas, dit project is afgelopen. U kunt niet meer bijdragen.

Wie doun ‘t zelf! Dat is het motto van alle betrokken partijen die dit project mogelijk maken. Met onze eigen Groningse windmolenfabriek en ons lokale energiebedrijf houden we ons geld voor energie in de regio. Daarmee investeren we in de werkgelegenheid en duurzaamheid van Groningen en goedkope energie voor onze economie! 

LET OP: In slechts negen  dagen tijd hebben zich voldoende deelnemers uit de deelnemende postcodegebieden aangemeld voor de 1e Dorpsmolen van de coöperatie Duurzaam Duurswold. Maar jij kunt nog steeds meedoen! Op de informatieavond hebben we aangegeven dat we eventueel verder willen met een zonnedak. Daarom hebben we nu besloten de windmolen uit te breiden met 64 zonnepanelen op het dak van Zandhoeve Holsteins. Dit betekent dat meer mensen zich in kunnen tekenen voor dit project en dat alle deelnemers voor zo'n 2/3e wind- en 1/3e zonne-energie krijgen. Hoe dit precies zit kun je in de IM lezen. 

Leden van energiecoöperatie Duurzaam Duurswold kunnen meedoen met dit project. Voorwaarde is dat ze in een van de onderstaande postcodegebieden wonen of hun onderneming hebben gevestigd en een kleine aansluiting hebben (zie ook veelgestelde vraag nr. 18). Deelnemers worden Molenaars binnen een afzonderlijke opwekcoöperatie die 100% dochter is van Duurzaam Duurswold.

De volgende postcodes kunnen deelnemen: 9621, 9625, 9629, 9626, 9627, 9628, 9635.

Met de Dorpsmolen van E.A.Z. Wind kun je samen investeren en profiteren van lokale windenergie. Het werkt eenvoudig: iedereen die meedoet koopt via NoorderBron één of meerdere  energiedelen voor 330 euro per stuk. Zodra alle energiedelen zijn verkocht, geeft de daarvoor opgerichte opwekcoöperatie akkoord voor de bouw van de Dorpsmolen. Ieder energiedeel levert gemiddeld 250 kWh op per jaar afhankelijk van de hoeveelheid wind en zon. Iedere opgewekte kWh levert 12,25 cent korting op jouw energierekening. Dit wordt jaarlijks verrekend via jouw eigen energiemaatschappij op vertoon van jouw energiedeel.

Stroom die je zelf lokaal opwekt is vrijgesteld van energiebelasting via de regeling “verlaagd tarief”. Je krijgt de energiebelasting terug voor het aantal kWh waarvoor je deelneemt in het project. De energiebelasting voor 2017 is 12,25 cent inclusief BTW. Dankzij deze regeling ontvangen deelnemers van de Dorpsmolen een korting op hun energienota. Met een windaandeel van 250 kWh bespaar je circa 30 euro per jaar per windaandeel. Aanbod nieuwe deelnemers

Je kunt molenaar worden door het lokale energieproject te steunen als crowdfunder. Er geldt een minimuminleg van 330 euro (1 energiedeel) voor de Dorpsmolen en een maximale deelname van 24 energiedelen per molenaar. De looptijd van de regeling bedraagt 15 jaren en geeft toegang tot de Regeling Verlaagd Tarief.

Worden alle energiedelen niet binnen 1 jaar verkocht? Dan ontvangen alle deelnemers hun inleg retour.

Ieder jaar wordt je energiebelastingkorting verrekend met je energie jaaropgave. De eerste verrekening vindt plaats in 2018, na afloop van het eerste productiejaar.

Overdraagbaarheid

Bij verhuizen naar een postcodegebied buiten de postcoderoos kun je jouw energiedelen verkopen aan een andere geïnteresseerde. De coöperatie kan jou hierbij helpen. Zie de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Zo zit je nergens aan vast.

Geen periodieke administratiekosten

Je bent voor de administratie van je deelname géén jaarlijkse administratiekosten verschuldigd. De kosten van de administratie worden voldaan uit de projectbaten.

En zo hoort het.

Contributie coöperatie Duurswold

Je betaalt wel de reguliere lidmaatschap contributie van coöperatie Duurswold. Dit is de algemene contributie. Voor deelname aan de opwek coöperatie betaal je alleen de inleg.

Samen voor energie-democratie, energie in eigen hand.

Risico's

In de financiële prognose en prospectus worden de financiële risico’s en garantie genoemd en toegelicht. Naast de genoemde factoren in de risicoclassificatie kunnen nog enkele andere risico’s worden geïdentificeerd die van invloed kunnen zijn op het risico dat de lening van een crowdfunder en/of de rente niet wordt/worden terugbetaald. Deze worden hieronder toegelicht.

Risico’s bij het investeren (algemeen)

Als je van plan bent te investeren, dan adviseren wij je om voorafgaand aan de deelname te controleren of het crowdfundingplatform of geldverschaffer een vergunning of ontheffing van de AFM of DNB heeft. Je kunt deze informatie vinden in het `Register onder toezicht staande ondernemingen` op de website van de AFM. Verder is het van belang dat je voldoende informatie inwint om na te gaan of het crowdfundingplatform de gestelde verwachtingen kan waarmaken. Wees daarnaast ook alert op risico's zoals identiteitsfraude, onbetrouwbare informatie over te verwachten rendementen en de mogelijkheid van wanbetaling en/of faillissement.

Risico’s bij het investeren (specifiek)

De risico’s bij het investeren in dit project zijn voor de deelnemers niet groter dan de inleg. Voor de financiering worden door de opwekcoöperatie geen aanvullende zekerheden afgegeven. Ter referentie, de risico’s verbonden aan dit project zijn soortgelijk aan de investering in zonnepanelen op eigen dak, waarbij je bij zonnepanelen geen garantie hebt van 15 jaar zoals in dit project onder de Regeling Verlaagd Tarief.

Risico: vertraging oplevering

De oplevering van het project kan door verschillende oorzaken worden vertraagd. Hierdoor kan het rendement van het project lager uitvallen als de aanwijzing van de belasting voor de regeling al ingegaan is of wanneer je later instapt.

Risico: veranderende energieprijzen

De opbrengst van de Dorpsmolen is afhankelijk van de prijs voor groene stroom op de APX-markt, de marktplaats voor duurzame energie. De opwekcoöperatie betaald hieruit haar lopende kosten, zoals verzekeringen, administratie en onderhoud. Prijsstijgingen en -dalingen op deze APX-markt hebben echter geen invloed op de opbrengst voor de molenaars, deze is afhankelijk van de hoogte van de Energiebelasting in de eerste schijf.

Risico: tegenvallende systeemprestaties

Het is mogelijk dat de Dorpsmolen meer of minder elektriciteit levert dan verwacht, waardoor inkomsten hoger of lager uitvallen. De verwachting van 250 kWh is berekend op basis van historische gegevens van het KNMI over de hoeveel wind op deze locatie. Per jaar kan een afwijking van +/- 20% verwacht worden ten opzichte van de langjarig gemiddelde opbrengst.

Risico: hogere kosten voor beheer en onderhoud

De kosten voor beheer en onderhoud worden door E.A.Z. Wind gedragen. Deze kosten worden uit de jaarlijkse verkoopopbrengst betaald. Het risico is beperkt dan wel volledig uitgesloten zolang er gebruik wordt gemaakt van het E.A.Z. Wind servicecontract.

Via deze paragraaf hebben wij je inzicht proberen te bieden in de risico’s die gepaard gaan met een investering in dit project én de wijze waarop deze risico’s zijn of worden ondervangen. NoorderBron/Greencrowd streeft ernaar de risico’s tot een minimum te beperken, maar kan nooit honderd procent zekerheid bieden ten aanzien van de inleg en/of rente van crowdfunders. Investeer daarom nooit meer geld dan je in theorie zou kunnen missen.

Helaas, dit project is gesloten. U kunt niet meer bijdragen.

Meest recente deelnemers die het project steunen
 • Koos
  Siddeburen

 • Harry en Wupke Nijboer
  Schildwolde

 • EG de Haan
  Schildwolde

 • Curtis
  Schildwolde

 • Gerard
  Hellum

 • Dirk
  Schildwolde


Bekijk alle crowdfunders

Er is €41.250,- opgehaald door 7 deelnemers

€ 41.250 € 41.250

Contact

Stichting Greencrowd
Fonteinkruid 6A
3931 WX Woudenberg

KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01

T: 085 - 040 2585
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl