• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Postcoderoos / Regeling Verlaagd Tarief

De Regeling Verlaagd Tarief is ingevoerd per 1 januari 2014 en komt voort uit het Energieakkoord dat in 2013 is gesloten.

De Regeling Verlaagd Tarief geeft deelnemers in een project op dit moment minimaal 15 jaar lang 100% korting op de energiebelasting in de eerste schijf voor het eigen verbruik tot een maximum van 10.000 kWh per jaar. Het tarief van de energiebelasting in de eerste schijf is op dit moment (2017) 12,26 cent per kWh inclusief BTW.

Wanneer een deelnemer meedoet in een postcoderoosproject waarbij:

 • de inleg per paneel van 270 Wp € 300,- is;
 • het rendement in jaar 1 925 kWh/kWp is;
 • de panelen met 0,65% per jaar degraderen;
 • de energiebelasting 15 jaar lang gelijk blijft; en
 • er geen andere uitkeringen aan de leden zijn

dan is het rendement voor de deelnemer 5,3% per jaar.

Wanneer de energiebelasting 2% per jaar daalt, daalt het rendement naar 3,5%. Wanneer de energiebelasting met 2% per jaar daalt én de inleg geen € 300,- is maar € 330,- daalt het rendement voor het lid naar 2,1% per jaar.

Wanneer de energiebelasting 2% per jaar stijgt, stijgt het rendement naar 7,1%. Wanneer de energiebelasting met 2% per jaar stijgt én de inleg geen € 300,- is maar € 270,- stijgt het rendement voor het lid naar 8,7% per jaar.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de paneelprijs gebaseerd is op een turnkey-installatie inclusief ontwikkelkosten én inclusief de netaansluiting die voor een postcoderoosproject gerealiseerd moet worden.

Om gebruik te maken van de Regeling Verlaagd Tarief moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Hieronder is een aantal voorwaarden opgesomd. Deze zijn echter niet uitputtend.

 • De regeling mag alleen worden toegepast wanneer het juridisch en economisch eigendom van de zonnepanelen bij een coöperatie of een Vereniging van Eigenaren( VvE) ligt. Een BV mag dus geen eigenaar zijn van de installatie.
 • De opgewekte elektriciteit moet via een eigen aansluiting rechtstreeks op het landelijke elektriciteitsnet worden ingevoed. De netbeheerder moet deze aansluiting aanleggen.
 • Er moet een aanvraag worden ingediend bij de belastingdienst voor een aanwijzing. Alleen wanneer deze aanwijzing is afgegeven, mag de korting op de energiebelasting worden verrekend op de energienota.
 • Leden mogen alleen meedoen wanneer zij in de postcodegebieden wonen die op de aanwijzing van de belastingdienst staan (de zogenoemde ‘postcoderoos’ én wanneer ze zelf een aansluiting hebben die niet groter is dan 3 x 80 Ampère.
 • De coöperatie of VvE moet ook een ordentelijke administratie voeren op basis waarvan het energiebedrijf de korting toe kan wijzen aan de leden.
 • Het aanbieden van participaties in een postcoderoosproject komt overeen met het aanbieden van effecten waardoor ook met de Wet op het financieel toezicht (Wft) én de Autoriteit Financiële Markten (AFM) rekening moet worden gehouden.

Kortom: er komt nogal wat bij kijken.

Greencrowd kan u echter volledig ontzorgen bij het rendabel ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een postcoderoosproject. Het enige dat u hoeft te doen, is het dak beschikbaar (laten) stellen.

Download hier onze brochure waarin u kunt lezen wat wij voor u kunnen betekenen.

Bekijk alle projecten

Contact

Stichting Greencrowd
Bakkersweg 10
1852 EE Heiloo

KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01

T: 06 438 70 777
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl