• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Crowdfunding en de Autoriteit Financiële Markten

Het crowdfunden van duurzame-energie-projecten kan op verschillende manieren maar wanneer je geld op wilt halen met crowdfunding heb je sowieso te maken met de Wet Financieel Toezicht (Wft) en, wanneer je geen gebruik maakt van allerlei vrijstellingen, met de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Greencrowd heeft er bij oprichting bewust voor gekozen om haar crowdfundingproces niet te baseren op vrijstellingen maar te kiezen voor crowdfunding met een ontheffing van de AFM. Onze bestuurder Jan Willem Zwang is door de AFM zowel getoetst op betrouwbaarheid als op geschiktheid en Stichting Greencrowd staat ingeschreven in het Register crowdfunding-platforms van de AFM. Het register kunt u hier inzien.

Sinds 1 april 2016 is de wetgeving rondom crowdfunding aangescherpt en moet degene die het geld ophaalt de crowdfunders een investeerderstoets laten doen wanneer ze meer dan € 500,- inleggen en vervolgens iedere keer weer wanneer ze (een veelvoud van) € 5.000,- in hebben gelegd.

Wanneer men zich niet aan de Wft houdt, kan men een bestuurlijke boete krijgen. Meer informatie over bestuurlijke boetes vindt u hier.

Om lokale-duurzame-energiecoöperaties, scholen, sportverenigingen, gemeenten en andere partijen de mogelijkheid te bieden zelf te crowdfunden zonder risico op bestuurlijke boetes, heeft Greencrowd een widget ontwikkeld waarmee zij via hun eigen website kunnen crowdfunden terwijl de afwikkeling volledig via ons systeem en onze procedures, en dus Wft-proof, verloopt.

Alle geldstromen van de crowdfunders lopen, zoals het hoort, via een stichting derdengelden en het volledige proces is geautomatiseerd. Als lenende partij ontvangt u maar één bedrag en betaalt u bij aflossing ook iedere keer maar één bedrag. Wij zorgen voor de verdere distributie naar de individuele crowdfunders.

Mocht het crowdfunden onder uw achterban onvoldoende succesvol verlopen, dan kunnen we het project ook op de website van Greencrowd zelf zetten. De afgelopen jaren hebben wij een grote groep vaste crowdfunders aan ons weten te binden die uw project een behoorlijke financiële impuls kunnen geven.

Wilt u zelf uw duurzame-energie-project crowdfunden zonder zorgen? Neem dan contact met ons op en bel 085 040 25 85

Bekijk alle projecten

Contact

Stichting Greencrowd
Bakkersweg 10
1852 EE Heiloo

KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01

T: 06 438 70 777
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl