Utrecht wil van aardgasnet af
01-07-2015 '} {seo_descr}Er zijn weleens dagen dat je een krantenartikel leest en dat je denkt: maar dat kan toch helemaal niet?
Ik heb dit bijvoorbeeld regelmatig bij de Telegraaf maar vanochtend gebeurde mij dit bij het lezen van onderstaand artikel in het Algemeen Dagblad:
Na een lange warme dag dacht ik vanavond: ik ga het artikel over Utrecht nog eens lezen. Misschien heb ik het te snel gelezen en niet goed begrepen.
Maar het staat er echt in vette letters: Utrecht wil van aardgasnet af.
Wethouder duurzaamheid en milieu Lot van Hooijdonk wil van Utrecht de eerste gasloze grote gemeente van Nederland maken. En waarom ook niet? Zelfs de langste reis begint met een eerste stap en die is nu gezet. Chapeau Lot, chapeau gemeente Utrecht.
Het energieplan, waarin deze ambitie is opgenomen, komt voort uit meerdere gesprekken met ruim 150 inwoners van de stad waarin door hen werd meegedacht en gesproken over de toekomstige energievoorziening van de stad.
De gemeente Utrecht wil volledig over op stadsverwarming én op groene stroom. Niet alleen om invulling te geven aan haar eigen doelstellingen om in 2030 energieneutraal te zijn, maar ook om minder afhankelijk te worden van onbetrouwbare gasleveranciers en om een steentje bij te dragen aan de oplossing van de bodemproblemen in Groningen. Verstandig en nobel en een oplossing die ze in Den Haag nog niet hadden bedacht.
Utrecht wil dus van gas af. En ze hebben groot gelijk!
Utrecht zet met haar energieplan en uitgesproken ambitie een eerste stap van een lange weg. Maar hij is gezet en Utrecht gaat het doel ook halen. Zeker onder de bezielende leiding van de huidige wethouder van de gemeente Utrecht: Lot van Hooijdonk. Zij heeft als wethouder in Utrecht namelijk allang haar eerste stappen gezet en ook al de nodige resultaten geboekt.
Mijmerend over hoe geweldig het zou zijn wanneer andere grote gemeenten deze ambitie overnemen en ook aan een gasloze gemeente gaan werken, moest ik denken aan de ‘moon speech’ van John F. Kennedy. “Well, space is there, and we’re going to climb it”.
En dat deed ie. Hij gaf opdracht om binnen tien jaar een mens op de maan te zetten. Binnen zeven jaar nadat JFK deze woorden sprak, hij gaf de speech op 12 september 1962 en Neil Armstrong zette de eerste voet op de maan op 21 juli 1969, was de eerste mens op de maan. Helaas mocht JFK dit zelf niet meer meemaken.
Anders dan de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn, heeft Lot zich niet uit willen spreken over een termijn waarbinnen Utrecht aardgasloos moet zijn. Dat geeft ook niet. De eerste stap is gezet, we zijn op weg. Wanneer we er met zijn allen hard aan werken, kan ook dit doel eerder worden bereikt dan gedacht.
PS Zaterdag ga ik naar Utrecht om de proloog van de Tour bij te wonen. Typ ik net in al mijn enthousiasme Lance in plaats van Neil… Gelukkig zag ik het nog op tijd.
Terug naar overzicht
Contact
Stichting GreencrowdBakkersweg 10
1852 EE Heiloo
KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01
T: 06 438 70 777
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl