• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Informatieplicht geldt ook voor sportclubs: administratieve lastendruk dreigt

09-04-2019 '} {seo_descr}

Sportclubs die minimaal 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruiken op jaarbasis moeten voor 1 juli 2019 aantonen wat zij aan energiebesparing doen.

Dit heeft minister voor Medische Zorg en Sport op 3 april bevestigd op de vragen van de Kamerleden Heereman, Yesilgӧz-Zegerius en Ziengs (allen VVD) naar aanleiding van het bericht ‘Sportclubs moeten verduurzaming aantonen (zie https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/sportclubs-moeten-verduurzaming-aantonen.9606338.lynkx).

Naar aanleiding van het zowel het bericht als de antwoorden op de gestelde vragen, heeft Greenspread uitgezocht wat de informatieplicht nu precies inhoudt voor sportclubs. Greenspread heeft dit gedaan door als intermediair het proces te doorlopen op de website van RVO.

Het formulier kent maximaal 41 vragen die allen, na het geven van het initiële antwoord, vervolgvragen hebben.  Het correct invullen van het formulier inclusief het beantwoorden van de vragen, neemt ruim een half uur in beslag. Dit wordt deels veroorzaakt door het continu ophalen van informatie door de software van RVO zelf maar grotendeels door de hoeveelheid vragen. Dit halve uur is echter niets in vergelijking met de tijd die in de voorbereiding gaat zitten. Het boven tafel krijgen van de antwoorden die op de vragen gegeven moeten worden, nemen een veelvoud aan tijd in beslag.

Om sportclubs tegemoet te komen, heeft Greenspread een quickscan ontwikkeld. Aan de hand van deze quickscan kan efficiënt invulling worden gegeven aan de informatieplicht. Daarnaast krijgt de sportclub direct inzicht in het energiebesparingspotentieel en de bijbehorende business case.

Door gebruik te maken van de quickscan krijgt een sportclub ook te zien of er laaghangend fruit is in de vorm van het reduceren van onnodig hoge kosten. De vele locatieonderzoeken die Greenspread heeft uitgevoerd, hebben namelijk uitgewezen dat het regelmatig voorkomt dat sportclubs 2 elektriciteitsaansluitingen hebben. Hierdoor betalen sportclubs twee keer netbeheerderskosten én gaat in veel gevallen het elektriciteitsverbruik 2 keer door de dure schijven van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Door de aansluitingen samen te voegen tot 1 netaansluiting, bespaart de sportclub op zowel de netbeheerderskosten als de belastingen.

Wanneer het noodzakelijk is om elektriciteitsverbruik van verschillende onderdelen toch te splitsen, kan dit met een tussenmeter of een secundair allocatiepunt. Dit zijn veel goedkopere oplossingen maar sorteren hetzelfde effect.

Bij 3 sportclubs heeft Greenspread op deze wijze al ruim € 3.000,- per jaar weten te besparen op de energienota. Doordat de netaansluitingen ook nog eens verzwaard worden naar een grootverbruikersaansluiting (een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère), kan voor de nieuw te plaatsen zonnepanelen gebruik worden gemaakt van de landelijke subsidieregeling SDE+. De SDE+-subsidie mag gestapeld worden met de BOSA-subsidie. Hierdoor is de terugverdiendtijd op de zonnepanelen vaak korter dan 6 jaar. Een win-win voor de sportclub dus.

Greenspread kan de sportclubs volledig ontzorgen op het gebied van de informatieplicht en het inzichtelijk maken van de energiebesparingsmaatregelen.

Meer weten over het verduurzamen van sportaccommodaties en de informatieplicht? Lees hier meer over op de website van Greenspread of neem dan contact op met Greenspread via 085 401 3470 of [email protected]



Terug naar overzicht