• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Vertrouwen in een duurzame toekomst

11-03-2015 '} {seo_descr}

De afgelopen dagen zag ik een aantal berichten voorbij komen dat mij veel vertrouwen geeft in een duurzame toekomst.

Het eerste bericht kwam van Energeia net voor het weekend: Vandebron begint een marktplaats voor de handel in zonne-energie. Het tweede bericht kwam via Twitter: twee investeerders in Apple hebben voorgesteld dat Apple Tesla moet overnemen. Eneco lanceerde een app waarmee elektrische auto’s slim (lees op de goedkope uren) kunnen worden opgeladen. Vervolgens zag ik, ook via Twitter, dat men via crowdfunding aandeelhouder kan worden in Zelfstroom en de afgelopen dagen waren het RWE en E.On die hun cijfers over 2014 presenteerden. Tussendoor, maar de exacte timeline ben ik kwijt, las ik ook nog ergens dat de Philips Hue lampen tegenwoordig ook via je Apple Watch bediend kunnen worden.

Het lijkt wellicht een allegaartje aan berichten, maar ik zal proberen het nader toe te lichten.

In de eerste plaats RWE en E.On, twee van de grootste energiebedrijven van Europa. Beiden schrijven al jaren af op hun overcapaciteit aan fossiele energiecentrales en hier bovenop staan marges fors onder druk dankzij de lage stroomprijzen. Fossiele energiebedrijven hebben het al jaren zwaar en de bodem is nog lang niet in zicht. E.On heeft het eindelijk door en gaat het bedrijf splitsen in een duurzaam en een fossiel energiebedrijf. Dit laatste willen ze binnenkort verkopen maar voor dat lukt, zal ze nog eerst een aantal forse afschrijvingen moeten doen op dit onderdeel. RWE heeft wat dat betreft nog een lange weg te gaan en de vraag is maar of ze het überhaupt redden nu ze het contract van Terium ook nog eens met vijf jaar hebben verlengd.

Onder de grote energiebedrijven komt de komende jaren een forse kaalslag en bedrijven als RWE lopen het risico opgekocht te worden door private equity partijen om volledig gestript te worden en in stukken te worden verkocht in de hoop de fossiele centrales als oud ijzer richting China te kunnen verschepen om er zo toch nog iets voor te krijgen.

In de tweede plaats de nieuwe energiebedrijven Zelfstroom en Vandebron. Beiden zeer aaibare initiatieven die ook allebei slim gebruik maken van het huidige sentiment.

Vandebron schakelt het energiebedrijf (lees E.On, lees RWE) uit door particulieren rechtsreeks van de bron in te laten kopen en positioneert zich niet als energiebedrijf maar als marktplaats.

Zelfstroom gaat nog een stap verder en stimuleert particulieren zelf stroom op te wekken en biedt, naast energie tegen inkoopprijs, een financieringsproduct voor zonnepanelen inclusief ontzorging. Zelfstroom maakt zelf ook gebruik van financiering en heeft financiering aangetrokken via het crowdfundingplatform Greencrowd en biedt nu via het crowdfundingplatform Symbid ook de mogelijkheid om aandeelhouder te worden. Vandaag heb ik zelf ook, voor een bescheiden bedrag, van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Een verband tussen Zelfstroom en Vandebron is snel gelegd nu Vandebron ook een marktplaats voor zonne-energie biedt. Via deze marktplaats kunnen particulieren hun overschot aan zonne-energie verkopen aan andere particulieren.

Het enige vreemde aan deze marktplaats is echter dat de prijs niet bepaald wordt door de markt, maar dat Vandebron de producenten 10,5 cent per kWh biedt die de afnemers dan moeten betalen. Voor afnemers van deze zonnestroom betekent dit een opslag van ruim 40% ten opzichte van de reguliere kilowattuurprijs die je normaal voor groene stroom betaalt. Als producent is het echter superinteressant: je bestelt heel veel panelen bij Zelfstroom zodat je zeker weet dat je teruglevert én je levert je overcapaciteit aan Vandebron: kassa! Iedere maand houd je dik geld over.

Last but not least: Philips Hue, Apple, Tesla en Eneco. En nu hebben we het echt ergens over. Nu hebben we het over de game changers voor de duurzame energie. Philips en Tesla bieden de hardware, Apple de software en Eneco de energy market access. Apple is de bindende factor en heeft een zak geld op zak die zo groot is dat wij ons dat niet kunnen voorstellen. Apple kan E.On en RWE kopen en dan houdt ze nog geld genoeg over om Eneco en Philips Hue er meteen bij te doen. En dan nog steeds houdt ze meer dan genoeg geld over.

Apple heeft de eerste stappen allang gezet en zet zwaar in op haar HomeKit en op elektrisch vervoer. En je kunt er vergif op innemen dat ze op termijn nog meer producten gaan lanceren, all connected. Ik weet niet zeker of ze bij Eneco deze bui al hebben zien hangen, maar hun slim laden app, die ze in eerste instantie alleen voor de Tesla lanceren, is een schot in de roos. Wanneer Tesla haar Home Battery op de markt brengt, kan Eneco in Nederland en misschien wel in Europa zomaar het belangrijkste energiebedrijf worden vanwege het simpele feit dat ze nu al slim laden hebben gelanceerd. Zeker met een moeder als Apple en zusjes als  Tesla en Philips Hue.

Misschien dat ik naast mijn aandeeltje in Zelfstroom ook nog maar wat aandelen Apple koop. Heb ik in ieder geval een appeltje voor de dorst.



Terug naar overzicht