• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Energiebedrijven staken medewerking verduurzaming Nederland

14-07-2015 '} {seo_descr}

Dit had de kop kunnen zijn van het artikel dat 14 juli 2015 op NU.nl stond. In plaats daarvan was de kop: ‘Energiebedrijven staken medewerking onderzoek’.

 

Onderzoek

Wat wil het geval? Nuon, Essent, E.ON, GDF Suez, Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie willen niet meer meewerken aan het jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers omdat ze vinden dat de gehanteerde onderzoeksmethode niet objectief is.

Het onderzoek wordt sinds 2012 jaarlijks uitgevoerd in opdracht van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Hivos. Afgelopen jaar werden 32 energieleveranciers onderzocht en de zes energiebedrijven die het onderzoek nu boycotten, eindigden over 2014 op respectievelijk de 29e, 32e, 15e, 20e, 26e en 19e plaatsen. Niet echt koplopers op gebied van duurzaamheid zullen we maar zeggen.

De werkwijze van CE Delft is transparant en eenduidig en vraagt alle leveranciers het door CE Delft opgestelde profiel te controleren en te reageren. Essent, E.ON, GDF Suez en Budget Energie hebben geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren maar klagen nu wel over de werkwijze.

 

Kritiek

De kritiek van de zes is gelegen in hun veronderstelling dat de onderzoeksmethode gebaseerd is op criteria die sterk leunen op voorkeuren van de onderzoekers en dat er geen algemeen geldende criteria voor duurzaamheid worden gebruikt. Dit ondanks het feit dat het onderzoek wordt uitgevoerd door CE Delft, een partij die regelmatig wordt ingezet voor onafhankelijk onderzoek binnen de energiemarkt, niet in de laatste plaats door Essent en GDF Suez zelf.

De kritiek van de zes is niet vreemd: een lage notering in deze ranglijst helpt hen niet om in steeds duurzamer inkopend Nederland stand te blijven houden als energieleverancier. Wanneer je je niet kunt onderscheiden met je bedrijfsvoering, blijft er nog maar één middel over: prijs. En die is al zo laag…

Tel hierbij op dat de eerste (grote) vier in heel zwaar weer zitten met hun fossiele productiemiddelen en dat sommigen dit jaar net naast de pot hebben gepiest om biomassabijstook in hun zwaar vervuilende kolencentrales gesubsidieerd te krijgen. De andere twee moeten het vooral van overstappers hebben die voor de laagste prijs gaan en ondervinden daar zware concurrentie van de koplopers van de ranglijst Raedthuys (met Pure Energie), Qurrent en Vandebron.

De laatste stond overigens nog niet in de ranglijst van 2014 maar geheid dat Vandebron in 2015 ook in de top-5 staat.

 

Keuzes

En hier wringt de schoen nog meer. Volgens het zestal speelt volume geen enkele rol waardoor de kleintjes makkelijk bovenaan de lijst kunnen komen.

Een non-argument: het gaat om de keuzes die gemaakt worden. Vandebron kiest voor levering van energie rechtstreeks van de bron: duurzaam en in Nederland opgewekt. Qurrent kiest voor levering van duurzaam en in Nederland opgewekte energie en levert die tegen kostprijs. Pure Energie kiest voor levering van stroom van haar eigen windturbines.

De zes stakers kiezen voor levering van grotendeels fossiele energie met een lichtgroen flintertje door de aankoop van vooral buitenlandse waterkracht-certificaten.

 

Beroep

Een vergelijking met de klimaatzaak die Urgenda recent heeft gewonnen van de Staat, is niet misplaatst. Er wordt te weinig gedaan om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Door de Staat maar ook door deze zes klagers. Na de historische uitspraak kwam meteen de oproep om vooral niet in beroep te gaan maar juist aan de slag te gaan.

Daarom ook een beroep aan Nuon, Essent, E.ON, GDF Suez, de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget: werk gewoon mee aan het onderzoek en werk vooral aan je brandstofmix. Stop met kolenstroom en ga voor echt duurzaam.

Ook dit is een keuze: ga mee of ga onder…



Terug naar overzicht