• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Crowdfunding van duurzame-energie-projecten op gemeentelijk vastgoed

10-07-2015 '} {seo_descr}

Mening wethouder is nog steeds in de veronderstelling dat investeren in zonnepanelen voor haar of zijn gemeente niet rendabel is. Uiteraard is dit afhankelijk van het antwoord op de vraag wat voor de gemeente de definitie van rendabel is, los van de vraag of een gemeente haar eigen vastgoed sowieso niet vol moet leggen met zonnepanelen om aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente te voldoen.

Een investering in zonnepanelen is echter al sneller rendabel dan menigeen denkt doordat er mogelijkheden zijn die men vaak niet kent.

Zo kan men bijvoorbeeld gebruik maken van de landelijke subsidieregeling SDE+ wanneer men een aansluiting heeft (of laat aanleggen) die groter is dan 3 x 80 Ampère én men een installatie aanschaft die groter is dan 15.000 Wattpiek.  Aansluitingen tot en met 3 x 80 Ampère hebben doorgaans een lager verbruik waardoor het hier vaak interessant is om gewoon te salderen.

Zonnepanelen die invoeden op de eigen meter hebben als voordeel dat er meer vermeden kosten zijn dan alleen de inkoop van de energie.  Eén van de extra voordelen betreft de energiebelasting (EB) en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Wanneer het elektriciteitsverbruik binnen een kalenderjaar hoger is dan de elektriciteitsproductie van de zonnepanelen, mag de volledige productie worden afgetrokken van het verbruik en wordt alleen over het netto verbruik EB en ODE berekend.

Een ander extra voordeel zit in de transportkosten. Wanneer er ook variabele transportkosten in rekening worden gebracht door de netbeheerder, dit is afhankelijk van de grootte van de aansluiting, dan is er een extra voordeel wanneer er gelijktijdig wordt verbruikt en opgewekt. Hiermee worden namelijk de transportkosten vermeden.

Bij aansluitingen groter dan 3 x 80 Ampère leveren zonnepanelen al snel 1,9 cent per kilowattuur (kWh) extra op aan vermeden kosten wanneer het jaarverbruik hoger is dan 50.000 kWh. Wanneer het jaarverbruik lager is, loopt dit zelfs op naar 4,9 cent per kWh.

Dankzij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) is het voor de gemeente geen probleem om investeringen in zonnepanelen te financieren, maar ook crowdfunding via Greencrowd is uitermate geschikt om zonnepanelen te financieren. Door een deel van de investering te crowdfunden, kan de gemeente haar inwoners en personeel op een financieel aantrekkelijke manier laten participeren in het project.

Greencrowd heeft speciaal voor gemeenten die willen verduurzamen een document samengesteld. In dit document vindt u niet alleen enkele succesvolle voorbeelden van zonne-energie-projecten op gemeentelijk vastgoed die deels gefinancierd zijn met crowdfunding. Wij geven u ook inzicht in de mogelijkheden die er allemaal zijn om rendabel zonne-energie van uw daken te halen.

Doe er uw voordeel mee want ik denk dat crowdfunding van duurzame-energie-projecten ook voor uw gemeente heel erg interessant kan zijn. Wij helpen u hier graag bij!

U kunt het document hier downloaden.



Terug naar overzicht