Crowdfunding van duurzame energie est très jolie
15-04-2015 '} {seo_descr}RWE maakte deze week bekend dat zij erin is geslaagd om 1,25 miljard euro op te halen met een ‘hybrid bond’ ofwel hybride obligatie. De obligatie, die achtergesteld is, heeft een looptijd van 60 jaar en betaalt 2,75% en 3,5% rente. Het gedeelte met 2,75% rente kan na 5,5 jaar al worden afgelost en het gedeelte met 3,5% rente al na 10 jaar. De ratingbureaus Standard & Poors (BBB-rating voor de obligaties) en Moody’s (Baa3-rating voor de obligaties) waarderen de obligaties slechts voor de helft als vreemd vermogen, vandaar de naam hybride obligaties.
Lek als een mandje
RWE is in haar eigen persbericht uiteraard laaiend enthousiast. De obligatie is meerdere malen overschreven door zowel institutionele als private beleggers. Het is dan ook een ware prestatie dat RWE er überhaupt nog in slaagt geld op te halen. Het continu uitlekken van interne memo’s waarin vooral doemscenario’s worden beschreven zonder visie noch concrete acties geeft een financier toch weinig vertrouwen zou je denken.
Het is niet te hopen dat er veel pensioenfondsen onder de investeerders zitten, want de kans dat RWE daadwerkelijk terug kan betalen binnen 5,5 dan wel 10 jaar wordt almaar kleiner en kleiner. Laat staan over 60 jaar.
En dan is er naast de interne memo’s ook het nodige geld weggelekt…
Groen boert beter
GDFSUEZ, net als RWE lid van de Magritte-groep, heeft in maart toevallig ook een obligatie geplaatst. Een groene. Het geld wordt dus alleen aangewend voor duurzame investeringen en hier wordt ook streng op gecontroleerd.
Eén obligatie van 2,5 miljard euro en, net als bij RWE, ook geknipt in twee termijnen: 6 en 12 jaar. Rente respectievelijk 1,375% en 2,375%. Rating Standard & Poors A, Moody’s A1. De twee obligaties (want dat zijn het officieel) maken deel uit van een totaalpakket van 25 (!) miljard aan obligaties. Allemaal bedoeld voor investeringen in, jawel, duurzame energie.
Op basis van bovenstaande kunnen we in ieder geval concluderen dat duurzame investeringen als veel minder risicovol beoordeeld worden (A rating versus BBB- rating) en dus ook veel beter gefinancierd worden (de rente op de korte looptijd is bij GDF de helft lager dan bij RWE).
Grondlegger
GDFSUEZ heeft dit goed begrepen. Grasduinend op hun website kwam ik een recent persbericht tegen waarin GDFSUEZ claimt dat zij als eerste energiebedrijf al in 2005 aan crowdfunding deden en dat ze van plan zijn om deze zomer het grootste crowdfundingplatform van Europa te lanceren voor investeringen in duurzame energieprojecten: Citizenergy.
Het persbericht spreekt vooral over wind-op-land-projecten in Frankrijk, maar andere landen en technieken zullen ongetwijfeld volgen.
GDFSUEZ stelt zich behoorlijk arrogant op: As a pioneer of this participative approach to the funding of renewables, GDF SUEZ has inspired others to follow in its footsteps.
GDFSUEZ ziet zichzelf blijkbaar echt als de grondlegger van de crowdfunding van duurzame energieprojecten in France / Europe / Tout le Monde (*doorhalen wat niet van toepassing is).
Zoals het een traditioneel energiebedrijf betaamt, zijn ze wel wat laat om nu nog in crowdfunding van duurzame energieprojecten te stappen. Nu zult u denken: laat? Ze zijn toch grondlegger? Dat moet uiteraard wat genuanceerd worden.
Destijds (2005) was de rente veel hoger en bood dit participatiemodel GDFSUEZ vooral financieel voordeel. Het was voor GDFSUEZ een middel om goedkoper te kunnen financieren.
Ware redenen
De vraag is nu wat de achterliggende reden is voor GDFSUEZ om in crowdfunding te stappen.
Ze kunnen al heel goedkoop financieren. Crowdfunders trek je met 1,375% rente voor 6 jaar echt niet over de streep.
Is het soms klantenbinding? Gaan ze net als de Windcentrale proposities aanbieden waar je 15 jaar bij hetzelfde energiebedrijf moet blijven om je beloofde rendement te behalen?
Of gaan ze soms risico afwentelen op haar crowdfunders? Ze lopen namelijk al sinds het begin van de Energiewende duurzame energie en subsidies erop te vervloeken omdat het ze zo hard raakt, maar ze gaan de komende jaren wel zelf minimaal 25 miljard investeren in duurzame energieproductie. Hebben ze een bepaalde voorkennis en willen ze zich alvast indekken?
De tijd zal het leren.
Ik vind het zelf volkomen logisch dat energiebedrijven zoals Eneco, Qurrent, Vandebron of Enel Green Power gebruik gaan maken van crowdfunding om duurzame energieprojecten te gaan realiseren vóór en vooral mét hun klanten. Maar GDFSUEZ?
Neem je moeder in de maling.
Terug naar overzicht
Contact
Stichting GreencrowdBakkersweg 10
1852 EE Heiloo
KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01
T: 06 438 70 777
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl