• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

Shell gaat voor de wind

12 mar 2017

13 december 2016.

Afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat Shell, samen met Eneco, van Oord en Diamond Generating Europe, het winnende bod heeft gedaan op de tweede wind-op-zee-tender.

De vorige tender werd gewonnen door Dong uit Denemarken. Zij wonnen toen door aan te geven voor een kostprijs inclusief winstmarge van 7,27 cent per kWh te kunnen exploiteren. Dit was toen nog een record voor wind-op-zee maar dat werd met 4,99 cent per kWh al snel verbroken door Vattenfall. Shell en kornuiten zetten nu een nieuw record: zij gaan voor 5,45 cent per kWh bouwen, exploiteren én winst maken.

De winst van Shell, van de tender, leidt tot vreugde alom, ook bij mij. In de eerste plaats uiteraard vreugde vanwege de lage prijs per kWh. In de tweede plaats vanwege het feit dat Shell eindelijk weer eens een serieuze stap zet richting verduurzaming van de Nederland B.V. en in de derde plaats ben ik blij dat Shell heeft gewonnen. Maar dat laatste begrijp je straks wel.

De lage prijs is het bewijs dat grootschalige duurzame-energie-productie steeds beter kan concurreren met grootschalige fossiele-energie-productie. Wanneer de CO2-uitstoot nu eindelijk eens écht belast wordt, is duurzame-energie-productie zelfs goedkoper dan fossiele-energie-productie.

Omdat de laatste nog steeds gesubsidieerd wordt, alleen noemen we het niet zo, moet de eerste helaas ook nog steeds gesubsidieerd worden. Volgens minister Kamp zal dit echter niet lang meer duren. Hij stelt dat het park slechts 7,5 jaar subsidie zal krijgen omdat de elektriciteitsprijzen gaan stijgen.

Minister Kamp en Ben van Beurden hebben gelukkig dezelfde optimistische insteek. De eerste denkt al jaren dat de elektriciteitsprijs weer gaat stijgen en de laatste blijft maar volhouden dat de olieprijs weer gaat stijgen. Dankzij dit optimisme is er nu een behoorlijke besparing gerealiseerd in het subsidiebudget. Waar minister Kamp eerst dacht € 6 miljard nodig te hebben, denkt ie nu slechts € 300 miljoen nodig te hebben. Maar: hierbij gaat de minister er dus vanuit dat de elektriciteitsprijs gaat stijgen.

Dankzij enkele Twitter-conversaties vandaag ben ik er achter gekomen dat het park pas over een jaar of vijf gebouwd en operationeel is. In 2022 gaat het park dus stroom produceren en 7,5 jaar later zal het park volgens onze minister geen subsidie meer nodig hebben.

Maar is dat ook zo? Laten we eens gaan rekenen…

De basisenergieprijs voor het wind-op-zee park is vastgesteld op 2,9 cent per kWh. Het basisbedrag is 5,45 cent per kWh. De minister zegt dat het park na 7,5 jaar geen subsidie meer nodig heeft. Om dit te realiseren, zal de stroomprijs van 2,9 cent naar 5,45 cent moeten stijgen in 7,5 jaar. Dit betekent dat de stroomprijs vanaf 2022 7,5 jaar lang met 8,76% per jaar moet stijgen, vanaf de 2,9 cent per kWh. Wind wordt doorgaans verhandeld tegen APX-prijzen (prijzen per uur, levering vandaag of morgen) of tegen Endex-prijzen (prijs nu voor levering later, vaak in blokken van een week, maand, kwartaal of jaar).

De jaar prijzen voor 2017, 2018 en 2019 zijn respectievelijk 3,55 cent per kWh, 3,26 cent per kWh en 3,12 cent per kWh. In principe zegt dit nog niets, maar het geeft wel aan dat de markt verwacht dat de stroom steeds goedkoper wordt. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat de kolencentrales de komende jaren flink gaan blazen dankzij de biomassabijstooksubsidies, er heel veel wind-op-zee en wind-op-land bijkomt voor 2023 én de grenscapaciteiten met Denemarken en Duitsland worden uitgebreid.

Er komt dus nog heel veel productie bij de komende jaren dat de prijzen zal drukken. Hierbij komt dat de elektriciteitsvraag veel minder hard stijgt dan aangenomen: in 2009 voorspelde Tennet voor 2025 nog een verbruik van 154 TWh per jaar, inmiddels verwacht ze een verbruik van 115 TWh per jaar voor 2025. Kortom: steeds meer productie, steeds meer goedkope import en steeds minder vraag.

U voelt hem al toch?

Ik denk dat de elektriciteitsprijs in 2022 bijna op zijn dieptepunt zit en dat ie dan tussen de 1,5 en 2 cent per kWh schommelt. In dat geval mist Shell 0,9 tot 1,4 cent per kWh, ofwel 17% tot 26% van de verwachte inkomsten, en dan heb ik nog geen rekening gehouden met de onbalanskosten. Wanneer de prijs inderdaad rond de 1,5 cent per kWh schommelt, moet de elektriciteitsprijs vanaf 2022 met 18,7% per jaar gaan stijgen om na 7,5 jaar subsidievrij te zijn. Wanneer de elektriciteitsprijs met 8,76% per jaar stijgt, duurt het echter meer dan 15 jaar om subsidievrij te worden. Oh wacht, dan is de subsidieperiode ook afgelopen...

Ik ben oprecht heel blij met de fantastisch lage prijs waarmee de tender is gewonnen. Ik weet ook zeker dat Eneco de stroom goed aan de man zal brengen en dat van Oord prima zal bouwen. Shell heeft haar partners wat dat betreft goed gekozen en misschien stap ik tegen die tijd ook wel over van Hollandse Wind naar Hollandse Zeewind.

Shell gaat dus voor de wind. De vraag is wel of het Shell ook voor de wind gaat…« Vorig nieuwsbericht Terug naar overzicht Volgend nieuwsbericht »
Inschrijven nieuwsbrief Bekijk alle projecten

Contact

Stichting Greencrowd
Fonteinkruid 6A
3931 WX Woudenberg

KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01

T: 085 - 040 2585
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl