• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

AFM maakt zich zorgen over crowdfunding

29 jul 2017

Woudenberg, 29 juli 2017

Afgelopen week was er veel aandacht voor crowdfunding naar aanleiding van een persbericht van de AFM. De AFM maakt zich zorgen over het feit dat crowdfundingprojecten snel worden volgeschreven en crowdfunders zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s. De AFM is tevens van mening dat consumenten maximaal 10% van hun vrij belegbaar vermogen moeten/mogen investeren in crowdfunding om risicospreiding toe te passen. De AFM gaat de regelgeving rondom crowdfunding daarom wederom aanscherpen.

Stichting Greencrowd staat hier volledig achter omdat wij ook van mening zijn dat crowdfunders zich goed bewust moeten zijn van de risico’s die gepaard gaan met investeringen via crowdfunding.

Sinds de invoering van de investeerderstoets per 1 april 2016 heeft Stichting Greencrowd de investeerderstoets bij een aanzienlijk deel van haar crowdfunders afgenomen. Dit zijn crowdfunders die sinds 1 april 2016 meer dan € 500,- of een veelvoud van € 5.000,- hebben geïnvesteerd via het crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd.

Van de crowdfunders die sinds de invoering van de investeerderstoets de toets hebben gemaakt, heeft 12% daarna ook nog één of meerdere keren de vermogenstoets uit moeten voeren. Dit zijn dus crowdfunders die in de betreffende periode een veelvoud van € 5.000,- hebben geïnvesteerd nadat zij de eerste keer de volledige investeerderstoets hebben gemaakt.

Stichting Greencrowd heeft de uitkomsten van de investeerderstoetsen geanalyseerd en de belangrijkste uitkomsten op een rijtje gezet:

  • 5,1% van onze crowdfunders heeft de toets nog een tweede, derde of zelfs vierde keer uitgevoerd voordat zij besloten heeft alsnog te gaan crowdfunden. 94,9% is na de uitslag van de toets gaan crowdfunden ondanks het feit dat slechts 0,5% van de crowdfunders de vragen goed had beantwoord.
  • Slechts 33,3% van onze crowdfunders vindt de risico’s van crowdfunding hoog tot zeer hoog. 11,8% van onze crowdfunders vindt de risico’s zelfs laag tot zeer laag.
  • 68,2% van onze crowdfunders is zich bewust van de feit dat zij hun geld zeer waarschijnlijk kwijt zijn wanneer het misgaat met het crowdfundingproject. 5,3% van de crowdfunders denkt dat Stichting Greencrowd hen compenseert voor hun inleg en de rest is van mening dat de lenende partij verantwoordelijk is om hen te compenseren.
  • Slechts 3,4% van onze crowdfunders geeft aan dat zij  meer dan 10% van hun vrij belegbaar vermogen investeren in crowdfunding.
  • De kans op wanbetaling wordt door onze crowdfunders op gemiddeld 19,3% van de crowdfundingprojecten geschat.

Stichting Greencrowd heeft met de succesvolle financiering van veertig project inmiddels meer dan zes miljoen euro opgehaald met crowdfunding voor duurzame energieprojecten. De gemiddelde inleg per crowdfunder bedraagt € 4.300,- en 31% van onze crowdfunders investeert in meerdere projecten.

Van de veertig projecten zijn er drie inmiddels volledig terugbetaald, inclusief de overeengekomen rente. Stichting Greencrowd heeft slechts één project waarbij de oorspronkelijke betalingsafspraken niet zijn nagekomen. Dit betreft de waterkrachtcentrale in Kratochvil en de oorzaak is gelegen in vertraging in de bouw. Met de projecteigenaar en de crowdfunders zijn aanvullende afspraken gemaakt over een aangepast betaalschema.« Vorig nieuwsbericht Terug naar overzicht Volgend nieuwsbericht »
Inschrijven nieuwsbrief Bekijk alle projecten

Contact

Stichting Greencrowd
Fonteinkruid 6A
3931 WX Woudenberg

KVK: 55527183
BTW: NL8517.51.659.B01

T: 085 - 040 2585
E: [email protected]
W: www.greencrowd.nl