• Stichting Greencrowd adviseert crowdfunders een verantwoord deel van het vermogen in te leggen. Ook raden wij aan uw vermogen over verschillende leningen te spreiden.

De Powerwall een flop? De Powerwall is top!

04-10-2016

Vol verbazing las ik vanochtend een groot artikel in het AD over de Powerwall. De teneur van het artikel: de Powerwall is flink gehypet maar ook een grote flop.

Vooropgesteld: feitelijk is er geen speld tussen te krijgen, want die worden correct weergegeven. De verbazing komt wellicht door mijn gekleurde bril; ik heb een Powerwall en ik ben laaiend enthousiast. Sterker nog: ik weet zeker dat er vanaf 2020 geen nieuwbouwwoning meer zonder thuisbatterij wordt gebouwd (en anders worden ze niet verkocht) en ik ben ervan overtuigd dat er ook heel veel bewoners van bestaande woningen over zullen gaan tot het aanschaffen van een thuisbatterij, zeker degenen die nu al zonnepanelen hebben.

Het feit dat Eneco nu Crowdnett lanceert, draagt hier zeker aan bij. Dankzij Crowdnett krijgen Powerwall-bezitters, zoals ik, namelijk de kans om de Powerwall nu al terug te verdienen, ondanks de huidige salderingsregels. Want daar zit namelijk het knelpunt: door het mogen salderen van zonnestroom heeft de thuisbatterij op dit moment geen financiële toegevoegde waarde voor de consument. Eerder berekende ik al dat de terugverdientijd op mijn eigen Powerwall zo’n 450 jaar zou zijn als er niets verandert, maar dat heeft mij er niet van weerhouden om een Powerwall af te schaffen.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en ben ik in de zomervakantie 26(!) dagen off grid geweest dankzij mijn zonnepanelen en mijn Powerwall. 26 dagen! Nu moet ik er wel bij melden dat ik in die periode mijn auto niet thuis heb opgeladen, anders was me dit niet gelukt. Mijn Volvo V60 laadt namelijk ongeveer 11 kWh en mijn accu slaat er maar 7 op. Gezien het feit dat ik door de week thuis altijd ’s avonds pas laad, weet de snelle rekenaar dat ik dan dus minimaal 4 kWh van het net trek. En als ik dat wel doe, ga ik met een lege accu de ochtend in. En dan zie ik weer die irritante ochtendpiek. Van de waterkoker. Van de TV die de kids nog snel even aanzetten. Van het hele lichtspoor dat ’s ochtends door je huis trekt. Gek word ik ervan. Sterker nog: ik heb overwogen om er nu al, ja zelfs nu al, een tweede Powerwall naast te hangen. Ik sluit ook niet uit dat ik dit binnenkort toch wel doe.

En om het maar meteen de kop in te drukken (toen ik mijn Powerwall net had, dachten sommigen dat ik hem gratis had gekregen en betaald werd om hem zoveel mogelijk te promoten): ik heb de Powerwall zelf gekocht en betaald. Ik word niet betaald door Eneco noch Tesla om de Powerwall te promoten. Toevallig zijn ze wel allebei klant van ons (Greencrowd) maar dat is Qurrent ook (en daar ben ik weer klant en heb ik Winddelen) en Servicehouse ook en Scholt Energy Control ook. Ook voor deze column word ik niet betaald, ik ben gewoon een oprechte fan.

Om mee te doen met Crowdnett, waar ik dan, net als ieder ander die mee gaat doen, wél voor betaald word, moet ik overstappen naar Eneco. Daarvoor heb ik dus wel mooi even een gratis Toon voor bedongen, maar jammer vind ik dat wel. Niet om over te stappen naar Eneco maar om het feit dat je steeds maar over moet stappen om van bepaalde diensten gebruik te kunnen maken. Zo ben ik een paar jaar terug overgestapt naar Qurrent om mee te doen met hun winddelen in het Hellegatsplein en gelukkig kan ik die gewoon houden. Tegelijkertijd zit daar ook het onderscheidend vermogen van de energiebedrijven want van de kolenstroom met waterkrachtcertificaatjes voor de laagste prijs moet je het tegenwoordig echt niet meer hebben, getuigen de recente cijfers van Vattenfall en RWE.

Maar terug naar de Powerwall. Volgens het AD is het een regelrechte flop maar geloof me: dat is ie echt niet. Hij komt alleen een beetje langzaam op gang en dat kwam waarschijnlijk door de eerdere prijs van bijna achtduizend euro. Gelukkig is die nu een stuk lager.

Crowdnett is slechts één voorbeeld van de toegevoegde waarde van de thuisbatterij. Ik heb inmiddels voldoende inzicht in mijn (aangepaste) netafname om te zien dat de thuisbatterij ook enorm veel waarde heeft voor de netbeheerder. De Powerwall zorgt er namelijk voor dat het net wordt ontlast. Bij mij is dat nu nog op microniveau maar wanneer hele wijken over thuisbatterijen beschikken, kunnen de lokale netwerken behoorlijk minder zwaar worden uitgerust dan ze nu zijn. En dat scheelt investeringen en kosten en is dus geld waard. De netbeheerders zien dit al wel, maar kunnen er helaas nog geen prijskaartje aan hangen.

Eneco doet dit nu wel: € 450,- per jaar zelfs. Plus een veel goedkopere Powerwall (hij kostte een half jaar geleden € 7.750,-). Voor de € 450,- reserveert Eneco zo meteen 30% van mijn accu: een stukje aan de onderkant en een stukje aan de bovenkant. Zo komt ie nooit helemaal vol maar raakt ie ook niet helemaal leeg. Ik vind het prima en de netbeheerder ook. Want die profiteert hier ongemerkt ook van doordat mijn pieken geabsorbeerd worden aan de onder- en de bovenkant. Toevallig zit ik in Stedin-netgebied en snijdt het mes nu ook nog aan twee kanten voor Eneco. Laten we hopen dat dit zo blijft.« Vorig nieuwsbericht Terug naar overzicht Volgend nieuwsbericht »